In 2014 was de hereniging van Duitsland al weer 25 jaar geleden en werd ook uitgebreid herdacht. Er kwam toen een einde aan de Duitse Democratische Republiek. Deze 'volksdemokratische heilstaat' lag zowat in onze achtertuin: zó dichtbij en toch zo ver weg. Tijd om nog eens te gaan kijken.

Fraaie natuur, mooi bergland en interessante stadjes. En (voormalige) grensgebieden zijn vaak van natuurlijke aard met weinig bevolking. De 5 etappes zijn gemiddeld zo'n 270 km, afgewisseld met enkele vrije dagen in Tsjechië, Zittau en Berlijn. Die geven je de gelegenheid om lekker te toeren en/of interessante zaken te bezoeken. 

Het Ertsgebergte is middelhoog, ruig en verlaten langs de grens van het voormalig IJzeren Gordijn. Waar vroeger wachttorens en prikkeldraad stonden zie je nu twee witte paaltjes: symbool voor veel veranderingen sinds de val van het 'Gordijn'. Het  motorrijden is er alleen maar leuker op geworden. En het asfalt is prima.

Op weg naar Berlijn rij je langs de Pools-Duitse grens. Berlijn is natuurlijk een stop waard. Openbaar vervoer stopt voor deur van het hotel en er is zat te doen en te zien in die wereldstad.  

Noordwaarts rij je o.a. door het golvende landschap met de vele meren, de Mecklenbürgische Seenplatte. Het stadje Hellwege op de rand van de Lüneburger Heide is de laatste stop. 

Overnacht wordt in goede hotels op basis van indeling in een 2pk inclusief ontbijt. Halfpension is naar keuze bij reservering bij te boeken. 

Plaats en aantal vrije dagen zijn naar keuze.