Haaksbergen - Slenaken
Rijden door de Achterhoek betekent genieten van een gestoffeerd landschap, leuke dorpjes en een afwisselende natuur. De drukke regio van Arnhem en Nijmegen is daarentegen niet interessant voor ons doel dus snijden we dit stuk af via Emmerich en Kleef in Duitsland. Door het Nationale Park de Maasduinen (het smalle gebied tussen de Maas en de Duitse grens) zakken we af naar Midden-Limburg waar we de aansluiting zoeken met een deel van de Mergellandroute in het zuiden. Zo vermijden we ook de uitgestrekte bebouwde kom van de Zuidelijke Randstad met o.a. Heerlen en Kerkrade.   

Slenaken - Hoeven
Langs de grens met België rij je door wat velen beschouwen als het mooiste stukje van ons land: het bronsgroene eikenhout van het Limburgse heuvelland. Je kunt nou eens met eigen ogen zien waar af en toe - als het spookt in de Ardennen - wateroverlast optreedt, zelfs in deze regio. De dorpen Itteren en Borgharen ontlenen zelfs hun naamsbekendheid aan die overstromingen! Het uitgestrekte merengebied in de regio Roermond is de grootste door de mens aangelegde waterplas in Nederland dankzij de grintwinning. De Belgische Kempen maken ook deel uit van de route.    

Hoeven - Oostkapelle
Het oversteken van de Westerschelde gaat via de havens van Antwerpen. De rand van Zeeuws Vlaanderen betekent kennismaking met dorpjes als Clinge, Heikant, Sas van Gent natuurlijk (van de lagere school, weet je nog?), Philippine, Waterlandkerkje, Retranchement en nog veel meer van deze exotische namen. Eenmaal aan de kust klinkt dat allemaal bekender: Cadzand, Breskens en Terneuzen. De Westerscheldetunnel (tol €4.80) maakt de verbinding met Walcheren en via Zoutelande, Het Kustlicht en Domburg arriveren we in Oostkapelle.   

Oostkapelle - Bergen aan Zee 
Al snel zie je de imposante stormvloedkering in de Oosterschelde aan de horizon. De Delta Expo is zeker een bezoek waard. De Brouwersdam sluit de Grevelingen af van de zee en via Goeree en de Haringvlietdam nader je dan een heel ander landschap: het industrieel theater van het Rotterdamse havengebied. Een bijzonder schouwspel om hier eens doorheen te rijden. Het veerpontje bij Rozenburg (€ 2.15) is ook de leukste manier om dit bijzondere gebied weer snel te verlaten. Glastuinbouw, duinen en badplaatsen zijn de verdere ingrediënten van deze etappe. Het strand ligt voor de deur!  

Bergen aan Zee - Delfzijl
De route vandaag is relatiefsnel vanwege de Afsluitdijk en die tijd is beschikbaar voor een uitgebreide stop onderweg bij bv. het Zeehondencentrum in Pieterburen (entree € 4.50). Eerst rij je over het eeuwenoude dijklandschap in Noord-Holland wat destijds de bescherming bood aan de woeste Zuiderzee. In Friesland volgen we de waddendijk, hier toepasselijk 'Sedyk' geheten. In De Zwarte Haan is het gelijknamige cafe-restaurant een leuke lunchplek. Even voorbij Anjum volgt het Nationaal Park Lauwersmeer. Van het Eemshavengebied is het niet ver meer naar het hotel aan de haven.       

Delfzijl - Haaksbergen
Wie 'De Graanrepubliek' van Frank Westerman heeft gelezen kan zich rijdend door de fraaie Groningse polders veel meer inleven in dit verhaal. Het vestingstadje Bourtange is een leuke koffiestop. En ondertussen ziet de omgeving er weer anders uit: Westerwolde, een 'uitloper' van de Drentse Heuvelrug. Het vlakke zuidoosten van Drente is vooral bekend geworden door de oliewinning en zijn beroemde ja-knikkers. De rit eindigt dwars door het afwisselende coulissenlandschap van Twente. Het hotel is in passende stijl!